Gröna Mathilda mobil logo

Kortfakta om mördarsniglar

BILDERNA kan fås tillskickade för massmedia i samband med mässor eller artiklar i övrigt om Snigelbaren Gröna MatHilda. Vi vill ha information om eventuell publicering i förväg. Enklast sker detta via mail till info@snigelbaren.se.

ANNAN ANVÄNDNING ÄR ENDAST TILLÅTEN EFTER ÖVERENSKOMMELSE MED OSS!

Mördarsniglarna är här för att stanna.
Efter så många år i den svenska naturen har den naturliga utslagningen sett till att de som nu översvämmar våra trädgårdar utmärkt klarar våra olika årstider. De har med andra ord anpassat sig och funnit sig väl till rätta.
 
Utan naturliga fiender har de fritt spelrum.

Att jaga sniglar med salt, sax, spade eller annat redskap
Med någon av ovanstående metoder tar du snabbt de sniglar du ser, oftast blir det de ute på gräsmattan. Om du istället lyfter på grenarna/bladen på växterna i rabatten finner du en mängd både stora och pyttesmå sniglar. Alla äter lika glupskt!
De små kan vara så små som ca 5 mm! Att hitta dessa små sniglar är mycket svårt, ännu svårare är det att ha ihjäl dem med någon form av redskap.
De kryper dock gärna in i en Snigelbar med snigelmedel!

Hur ser snigeläggen ut?
Snigelägg kan du hitta i jorden, under blad, stenar, mm. De ser ut som klumpar med stora romkorn och är ca 2-3 mm i diameter. Från början är de vita för att successivt skifta mer och mer i grått. Var uppmärksam så att du inte förväxlar dem med gödning hos krukväxter.

Hur stora är mördarsniglarna när de kläcks?
Tidigare var uppfattningen att sniglarna är ca 10 mm när äggen kläcks.
Amatörforskning efter framodling, som företaget Gröna MatHilda utfört, visade att de är så små som 5 mm! Då det var omöjligt att se på äggen om det verkligen rörde sig om mördarsniglar skickades sniglarna på analys (artbestämning) av expertis när de fått växa till sig ett tag.

Att bekämpa mördarsniglar i långa loppet
Skall du vara effektiv krävs en långsiktig insats. Att gå ut och klippa, halshugga, salta eller på andra sätt ta död på enskilda sniglar är några vanliga metoder. Alla metoder som går ut på att jaga individer hjälper något men är nog mest trots allt en tröst för stunden.

Sniglar äter och förökar sig hela tiden, även när du inte är ute på jakt. Inte minst gäller det de regniga, blåsiga och kalla dagar då du väljer att avstå eller bara tar den korta rundan. När  du använder snigelbaren tillsammans med godkänt snigelmedel bekämpar du sniglarna 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Tänk bara på att fylla på baren då och då.

Vad är det för medel som skall användas i Snigelbaren?
Snigelmedlet som skall användas är det i Sverige godkända medel som funnits på marknaden i ett antal år. Det är ett mycket effektivt medel och är inte farligt för större djur såsom fåglar, hundar eller katter. Det är inte något gift!
Det rekommenderas dock att medlet INTE skall spridas ut i miljön eller koncentreras i högar på marken. Även en av agenterna för medlet meddelar detta på sin hemsida. Snigelbaren är då den ideala lösningen då medlet ligger skyddat mot väder och vind samt hindrar fåglar och andra djur att äta upp det.

På vilka sniglar har snigelmedlet effekt?
Alla sniglar som får i sig järnfosfat dör, även vinbergssnäckor och pantersniglar.
Pantersnigeln äter endast döda och ruttnande växtdelar. Pantersnigeln är släkt med den grå/svarta kölsnigeln och blir upp till ca 20 cm lång. Pantersnigeln är inte något skadedjur i trädgården. Mer info finns på Naturhistoriska museets hemsida.

Varför väljer inte alla sniglar samma rätter på menyn?  Mutering eller korsning?
Då och då hörs uppgiften om att sniglar har muterat. Detta är helt felaktigt. Det rör sig om mördarsniglar och vår inhemska svarta skogssnigel samt korsningar av dessa två arter. Korsningarna ser likadana ut som mördarsniglarna men beter sig olika.

Skriv till oss på info@snigelbaren.se om du har frågor eller synpunkter!